ÉLETMÓD

… ami segíthet oldani a szorongáson

Figyeljen oda táplálkozására!

A vércukorszint a fizikai
és szellemi teljesítőképességre is hat.

Helyes táplálkozással a jobb közérzetért

A vércukorszint – ami nagyban függ a táplálkozástól – a fizikai és szellemi teljesítőképességre is hat.

Ha megfelelő szinten van a vércukorszint, akkor mindkét képesség a megfelelő, maximális szinten tud működni. Ha a vércukorszint túl alacsony, akkor levertség, fáradtság, ingerlékenység, idegesség léphet fel.

A helytelen táplálkozás tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyébként is fokozott lelkiállapot és pszichikai zavar fokozódjon esetleg kialakuljon.

A megfelelő vércukorszint és a normál testsúly megtartásához elengedhetetlen az egészséges táplálkozás és étrend kialakítása,
ezért törekedjen a következőkre:

Kiegyensúlyozott

Törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, minden élelmiszercsoportot – kenyér- és gabonafélék; zöldségek és gyümölcsök; hús és húsalternatívák (szója, hal); tej és tejtermékek; zsiradékok, édességek – fel kell venni a menüre,

Napi 3-5 étkezés

A napi három vagy öt étkezést – kevés mennyiséggel – érdemes betartani.

Energiát adó

Energiát adó ételek kell fogyasztani, például citrusféléket, hüvelyeseket, zöldségeket.

Lefekvés előtt

Lefekvés előtt nem érdemes nehéz, zsíros ételeket enni, mert a szervezet csak lassan tudja azokat lebontani, így nem lesz pihentető az alvás.

Szénhidrátok

A szénhidrát lehetőség szerint ne fehér kenyér és édesség, hanem például zab vagy teljes kiőrlésű kenyér formájában kerüljön a szervezetbe.

Nassolás

Tejcsokoládé vagy chips helyett aszalt gyümölcsöket, dióféléket ajánlott fogyasztani.

Reggeli

Nem érdemes kihagyni a reggelit, mert nagyobb lesz az éhségérzet.

Rostok és folyadék

Elengedhetetlen a megfelelő rostbevitel – zöldségek, gyümölcsök – és folyadékbevitel – víz, zöld tea, cukrozatlan gyümölcslevek.
s

FIGYELEM!

Diéta esetén a szervezet nagyobb fizikális és pszichés megterhelésnek van kitéve, ezért nem ajánlott szorongásos kórkép esetén alkalmazni.

A rendszeresen sportolók fogyasszanak multivitaminokat a megfelelő energiaszint fenntartásához.

Az egészséges életmód ellenére is fennálló szorongásos panaszok esetén érdemes felkeresni a háziorvost, előtte akár tesztelni, hogy valóban szorongásos kórkép áll-e a háttérben.

 

KATTINTSON IDE A TESZT PDF-BEN TÖRTÉNŐ LETÖLTÉSÉHEZ! >>

Kevesebb stressz – jobb egészség!

A tartós stresszben való élést, létezést megsínyli az egészségi állapot.

Fejfájás vagy emésztési zavar esetén sokszor a stresszes, szorongásos állapot a kiváltó ok, nem valamilyen fizikai betegség.

Stressz, szorongás esetén a szervezet sajátságosan reagál. A mellékvese hormonokat, köztük adrenalint és kortizolt szabadít fel. Az adrenalin megemeli a vérnyomást, a kortizol növeli a vércukorszintet. A korizol emellett az immunrendszert is tompítja, aminek következménye, hogy az kevésbé képes visszaverni a fertőzéseket, sőt az emésztőrendszert, a reproduktív szervek működését is befolyásolja.

Az állandó stressz hatására a szervezet, az immunrendszer túlterhelődik, így az egészségi állapot is romolhat és könnyebben kialakulhatnak a következő problémák:

  • fertőzések, például nátha,
  • magas vérnyomás, szívdobogás,
  • gyomorfekély, reflux,
  • szorongás, pánikroham,
  • emésztési rendellenesség,
  • hát-, fejfájás,
  • alvászavar,
  • nehézlégzés,
  • ekcéma.
A fáradt, lehangolt állapoton – ami megfelelő mennyiségű alvás mellett is fennáll – segíthet például a magnézium, mert nyugtatja az idegeket, elősegíti a pihentető alvást. Magnéziumot táplálékkiegésztőként, vagy magnéziumdús ételek – tökmag, mandula, datolya, banán – fogyasztásával lehet bevinni a szervezetbe.

A testmozgás feszültségoldó hatása

A testmozgás nem csak a fizikai állapotra, az izmok kondíciójára, de a pszichés állapotra is jótékony hatással van. A fizikai aktivitás elősegíti a jókedvért felelős hormonok – az endorfinok – termelődését az agyban.

Egy órányi közepesen intenzív mozgás után elfelejthetők felhalmozott problémák, így sikerül levezetni a feszültséget. Ennek hatására növekszik az energiaszint, javul a kedélyállapot és nyugalmának megőrzésére is könnyebben lesz képes bárki. Vagyis, a rendszeres testmozgás csökkenti a szorongás, stressz, depresszió tüneteit.

Hatásos stresszoldó mozgásforma például a futás, az úszás, a csoportos aerobikóra, a csapatsportok, a jóga.

Az endorfintermelés mellett a futás vagy a kocogás nyugodt és egyenletes ritmusa nyugodt tudatállapotot eredményez. Emellett kellemesen elfárasztja az egész testet, ami elősegíti a pihentető és nyugtató alvást is.

Az úszás szintén igénybe veszi az egész testet, emellett a víz csobogása az arra fogékonyakra különösen nyugtató hatással bírhat. Gondoljunk csak arra, hogy a kényelmes tempózás vagy a víz alá merülés alkalmával mennyire ki lehet zárni a külvilág zajait.

A csapatsportok nem csak intenzív mozgást biztosítanak, de társaságot is, így különösen alkalmasak a magányosság okozta szorongás leküzdésére.

Egy kezdő jógaórán nem csak a mozdulatokat – ászanákat – sajátítják el a résztvevők, hanem egyfajta a megbékélésre, relaxációra irányuló gondolkodásmódot, életformát is. A jóga – amellett, hogy egyfajta belső harmóniára való törekvést tanít – átmozgatja az egész testet, egészen a mélyizomzatig.

Önsegítő csoportok

Az önsegítő módszerek alkalmazásának feltétele, hogy precízen megfogalmazódjon, milyen probléma is áll a mindennapi stressz, szorongás hátterében.  Az önsegítés, ahogyan az a nevéből is kiderül, nem arról szól, hogy a többi embernek miként kellene megváltoztatnia a magatartását, hanem arról, hogy mit kell az egyénnek saját magán változtatnia.

Ehhez segítségül lehet hívni az úgynevezett önsegítő csoportokat, ahol hasonló problémákkal küzdők gyűlnek össze. Az önsegítő csoportok működése a kölcsönösségre, a kölcsönös segítségnyújtásra épül. Ezeknek a csoportoknak a sajátossága, hogy nincs vezetőjük, nincs pszichológus vagy pszichiáter, aki a csoportos üléseket irányítja. Így a hasonló problémáktól szenvedők nem alárendeltként, hanem egyelő partnerként vehetnek részt a foglalkozásokon.

Ezeknek a csoportoknak nagy előnye, hogy általuk bárki támogatást kaphat problémája megoldásához; a tagok terápián kívül is találkozhatnak, így mélyítve tovább kapcsolatukat; a problémamegoldás közvetlenül az adott szorongás feloldására fókuszál.

Az önsegítő csoportok tematikájukat illetően igen változatosak lehetnek. Megalakulhatnak függőségben – alkohol-, drog-, szexfüggőség –, vagy komoly betegségben (pl. daganatos betegségben) szenvedők, pszichiátriai kezeltek, munkanélküliek számára.

Szorongás és káros szenvedélyek

Közkeletű és igen széles körben elterjedt tévhit, hogy az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás csökkenti a stresszt, szorongást. A szorongással küzdő betegek sok esetben nikotinnal próbálják csökkenteni stressz-szintjüket – általában hatástalanul, de ez a hatástalanság jórészt fel sem tűnik nekik.

A stresszcsökkentésnek éppen az ellenkezőjét sikerül elérniük. Sőt, a dohányzás növeli annak kockázatát, hogy bizonyos szorongásos zavarok alakuljanak ki. Vagyis, a szorongásra hajlamos személyiségek csak elősegítik a betegség kialakulását, annak súlyosbodását.

Az alkoholfogyasztás, adott esetben az alkoholizmus szintén növeli a szorongásos zavarokra való hajlamot. Az alkoholfogyasztás megnehezíti magát a pszichológiai felépülést.

Az alkohol, a nikotin vagy a különböző tudatmódosító szerek átmenetileg oldhatják a szorongást, hosszú távon azonban csak növelik azt. Ennek oka, hogy az alkohol például eltompítja az idegrendszert, lelassítja azt, ami negatívan hat a hangulatra.

Gyakran előforduló probléma, hogy a szorongást kényszeres evéssel, falási rohamokkal, vagy éppen ellenkezőleg: kóros és értelmetlen koplalással próbálják ellensúlyozni a betegek. Az evészavarok szerepe hasonló a nikotin vagy alkohol alkalmazásához. A betegek azzal a téves eszmével nyugtatják magukat, hogy ha teletömik magukat, jobb lesz a közérzetük, hangulatuk. Az evéssel kapcsolatos zavarok hátterében sok esetben valamilyen családi konfliktussal összefüggő szorongás áll.

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk
a tájékozódást szolgálják.
Nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és terápiás javaslatot. Kérjük panaszaival forduljon orvosához! Az oldal üzemeltetője kizár minden felelősséget!