Ön is segíthet

Hogyan segíthetünk annak, aki szorongással küzd?

Amellett, hogy a beteg maga is tehet szorongásos, depressziós hangulata ellen – gyógyszer szedése, pszichoterápia, önsegítő módszerek, relaxáció, fizikai aktivitás, egészséges táplálkozás –, környezete is segítségére lehet.

Nem is gondolnánk, de az a környezet, az az otthon, amelyben a beteg él, hatással van közérzetére is. A rendetlen otthon, a sok felhalmozott lom nem szerencsés környezet egy szorongásos beteg számára. A rendetlenség gyakran velejárója a depressziónak, ezért érdemes rávenni a beteget, hogy a családdal, barátokkal közösen tegyenek rendet az otthonában.

A szorongásos kórképhez hozzátartozik a folyamatos rágódás is valamely központi problémán, problémakörön. Ám ugyanannak a negatív gondolatnak az ismételgetése semmilyen körülmények között nem vezet jóra, ezért a beteg hozzátartozója megpróbálhatja elterelni róla a beteg figyelmét, akár egy beszélgetéssel.

Nem ajánlott hagyni, hogy a beteg egész nap a szobában gubbasszon. Sokszor előforduló, visszatérő probléma a pszichés betegségben szenvedőknél, hogy nem szeretnek, nem hajlandóak kimozdulni a komfortzónájukból, ami sok esetben a lakás négy falát jelenti. A friss levegő, a természet, a napfény már önmagában is üdítően hat, ezért fontos, hogy a hozzátartozók, barátok rávegyék a beteget arra, hogy kimozduljon a lakásból. Annál is inkább, mert az ilyen fajta bezárkózásnak egyenes következménye az elszigeteltség, ami még inkább fokozza a depresszív hangulatot.

Ekkor a szorongásos beteg környezetében élőknek is felelősséget kell vállalniuk, nem szabad figyelmen kívül hagyniuk a jeleket. Nem csak a támogatással, megértéssel, de egy teszt kitöltetésével is hozzájárulhatnak a szorongásos betegség tudatosításához, ami az első lépése a gyógyulásnak.

A családi közösség szerepe a szorongás megszüntetésében

Azoknak a családoknak, amelyeknek egyik tagja pszichológiai problémával küzd, nehéz feladatokkal és kérdésekkel kell szembenézniük. A szorongásos beteg mindennapjai teljesen megváltoznak, és nem csak a betegség tünetei miatt.

A már felismert szorongásos beteg elkezd kezelésekre járni, emiatt megváltozik családtagjainak napi rutinja is. Ha például gyógyszereket szed, az elkerülhetetlenül extra költségekkel jár a háztartásban. De ami ennél is fontosabb: megváltozhat a korábban kialakított társas kapcsolatok minősége.

A pszichés problémákat a beteg maga gyakran nem tudja, vagy nem akarja felismerni, ezért nagy teher hárulhat a családra, barátokra. Gyakran az ő felelősségük, hogy szerettük megfelelő kezelésben részesüljön. A beteget nem lehet kényszeríteni arra, hogy szedjen szorongásoldókat vagy járjon pszichoterápiára, de egy hozzá közel álló személy jobb belátásra bírhatja őt.

A családi közösség tehát nagyban hozzájárulhat a gyógyuláshoz, illetve ahhoz, hogy a krónikusan – állandó jelleggel – fennálló pszichés betegséget közös erővel a megfelelő szinten tartsák.

Kérdések és válaszok
Gyógyítható-e a pánikbetegség?
A pánikbetegség kezelhető probléma. Tüneteinek megszüntetése szorongásoldó gyógyszerekkel, illetve antidepresszánsok alkalmazásával történhet.  Mivel azonban nehezebb élethelyzetben ezek kiújulhatnak, újabb gyógyszeres kezelés válhat szükségessé. A terápia részeként ajánlott a tüneti kezelésen túlmutató pszichoterápiás kezelések igénybevétele is.
Azt mondta az orvosom, ne stresszeljek – de hogyan lehet ezt megoldani
A „negatív” stresszt bármi kiválthatja, így nehéz is teljesen kiküszöbölni. Ám meg lehet tanulni, hogyan kezeljük. A stresszorok kerülése mellett segíthet a feszültség oldásában a rendszeres testmozgás, a relaxáció, és szükség esetén gyógyszeres kezelésre is sor kerülhet.
Összefügghet-e a szorongás és a beszédzavar?
Igen, lelki problémák, erős pszichés feszültség esetén például dadogás alakulhat ki. Ha már gyermekkortól tart: idegesség, nyugtalanság, szorongás esetén felerősödhet. Amennyiben a beszédzavarnak szervi oka nincs, logopédus bevonásával, illetve gyógyszeres kezeléssel enyhíthető, illetve akár meg is szüntethető.
Lámpalázas vagyok, ami akadályoz vizsgázáskor is. Van-e erre megoldás?
Léteznek olyan szorongásoldók, amelyek alkalmilag vagy rövidebb távon alkalmazhatók, és az ehhez hasonló helyzetekben is hasznosak lehetnek – de ez ügyben mindenképp a kezelőorvos segítségét kell kérni!

Szorongás teszt

A Beck-féle szorongás kérdőív segít felmérni, hogy szorongás milyen mértékben van jelen az értékelt személy életében.

Figyelmeztetés

Az oldalon található információk
a tájékozódást szolgálják.
Nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és terápiás javaslatot. Kérjük panaszaival forduljon orvosához! Az oldal üzemeltetője kizár minden felelősséget!